Z jarní části panuje zklamání, říká písecký kouč Nousek

Letošní sezóna se třetiligovým fotbalistům Písku nepovedla podle představ. Na jaře se propadli do sestupového pásma a zadělali si na nečekané starosti. V předposledním kole si zajistili definitivní záchranu a všichni si zhluboka oddechli. Vystoupení píseckého klubu ve třetí nejvyšší soutěži jsme probrali s trenérem Milanem Nouskem.

Jaký byl právě skončený ročník?

Převládá zklamání. Po podzimu jsme byli osmí a podobné umístění jsme si představovali i na konci soutěže. Nyní musíme vyhodnotit příčiny toho, proč jsme skončili třetí od konce a reagovat na to. Písek má určitě na to hrát o vyšší příčky.

Zatím tedy nevíte, kde vás tlačila bota?

Některé věci víme, ale kritiku teď nechci vypouštět do médií. Víme, na čem pracovat, avšak vyhodnocení si necháme až na začátek přípravy.

A první poznatky jsou jaké?

Problémy jsme měli na postu beků, kde nám scházela větší konkurence. Ondřej Sajtl a Ondřej Běloušek se potýkali se zraněními. Nebylo to ideální a možná i proto jsme hráli jen o záchranu.

Dojde na nějaké změny v kádru?

Téměř devadesát procent z těch hráčů, kteří v Písku působili dosud, se s námi zapojí do letní přípravy. My máme nevýhodu, že jsme v jižních Čechách ti poslední, kteří si mohou hráče vybírat. Prvoligové Dynamo má béčko v ČFL a stejně tak i druholigové Táborsko. V těchto týmech hráči cítí lepší příležitost posunout se do vyšší soutěže. Sportovní ředitel, pan Šácha, pracuje na plné obrátky na tom, aby nějaké posily do Písku přivedl.

Jak byl přínos nových hráčů? Dokázali nahradit ty, co po loňské sezóně odešli?

Hráči, kteří k nám před sezónou přišli, měli s třetí ligou minimální zkušenosti. Například Dohnal nebo Pech vyčnívali v dorostenecké lize a v ČFL je zkoušelo českobudějovické Dynamo. Všichni nováčci mají potenciál uplatnit se ve třetí lize, ale někteří potřebují víc času, aby se s tou soutěží sžili. Mužský fotbal je jiný než dorostenecký. Na jaře jsme se zachraňovali, a o to to měli někteří mladší kluci těžší.

Právě o tom jste mluvil v průběhu sezóny při hodnocení některých zápasů. Platí, že za rok budou letošní nováčci vyzrálejšími fotbalisty?

Přesně tak. Ti kluci určitě mají svou kvalitu, někdy ale v zápasech rozhodují skutečné maličkosti. A když mladý hráč špatně vyhodnotí danou situaci, protože mu chybí zkušenosti, mužstvo pak kvůli tomu ztrácí body. Nám se to několikrát stalo, ale já věřím, že v příští sezóně budou hráči o rok zkušenější a na hřišti se to projeví.

Velmi se vám dařilo proti vítězi letošního ročníku ČFL, béčku Slavie Praha. Písek je jediným týmem, který sešívaní v této sezóně neporazili. Znáte na Slavii recept?

My nemáme takovou individuální kvalitu jako Slavia. Pro nás je tedy lepší, když soupeř hraje a my bráníme a chodíme do brejků. Proti Slavii nám to sedlo a získané body pro nás byly nakonec velmi důležité. Měli jsme samozřejmě i štěstí, protože Slavia neproměnila penaltu a několik dalších stoprocentních příležitostí. Tak to ale ve fotbale chodí. My jsme byli odměněni za to, že jsme byli na zápasy se Slavií dobře připraveni a že jsme to odbojovali. K jiným zápasům jsme naopak přistoupili lehkovážněji a pak jsme je ztratili v posledních minutách.

Co ještě považujete v této sezóně za nejvíc pozitivní?

Naši hráči se vzájemně moc nehecují, s výjimkou Štěpána Koreše jsou spíš takoví uzavřenější. Avšak na ty nejdůležitější zápasy se kluci dokázali soustředit a uhráli je. Kolektiv v těchto utkáních ukázal svou sílu, a to se mi líbilo.

Jaký je program mužstva v nejbližších dnech a týdnech?

Nyní nás čeká dovolená. Doufám, že si všichni odpočineme, načerpáme nové síly a 8. července pak zahájíme přípravu na novou sezónu. Věřím, že bude úspěšnější než ta letošní.

Fotogalerie