Písecká škola skončila ve finále v nejlepší desítce

Ve dnech 10. - 11. června se v Jablonci nad Nisou konalo celostátní finále Svátek fotbalu - McDonald´s Cup 2014/2015, tedy největšího fotbalového turnaje u nás, který je určený pro žáky základních škol. Zápasy se hrály na stadionu prvoligového klubu FK Baumit Jablonec. Patrony finálového klání byli Jakub Dovalil, trenér reprezentačního týmu ČR U21, a Tomáš Koubek, brankář dnes již druholigového celku FC Hradec Králové a reprezentant mužstva ČR U21.

V kategorii B žáci 4. - 5. třídy ZŠ startovalo šestnáct celků, které byly rozděleny do čtyř skupin po čtyřech účastnících.

Ve skupině A hrály týmy: ZŠ Barvířská, Liberec (Liberecký kraj), ZŠ Ladova, Litoměřice (Ústecký kraj), ZŠ Sever, Hradec Králové (Královéhradecký kraj), ZŠ Bartuškova, Třebíč (Kraj Vysočina).

Ve skupině B startovala družstva: ZŠ Mozartova, Jablonec nad Nisou (pořadatelská škola), ZŠ Hutník, Veselí nad Moravou (Jihomoravský kraj), ZŠ Klegova, Ostrava (Moravskoslezský kraj), ZŠ Masarykova, Ostrov (Karlovarský kraj).

Ve skupině C se střetly týmy: ZŠ T. G. Masaryka, Písek (Jihočeský kraj), 33. ZŠ Terezie Brzkové, Plzeň (Plzeňský kraj), ZŠ E. Valenty, Prostějov (Olomoucký kraj), 9. ZŠ 17. listopadu, Mladá Boleslav (Středočeský kraj - sever).

Skupina D: ZŠ Komenského II, Zlín (Zlínský kraj), ZŠ Marjánka, Praha (Hlavní město Praha), ZŠ Komenského, Ústí nad Orlicí (Pardubický kraj), ZŠ Příbram, Březové Hory (Středočeský kraj - jih).

Výsledky týmu ZŠ T. G. Masaryka Písek ve skupině C:

ZŠ T. G. Masaryka, Písek - 9. ZŠ 17. listopadu, Mladá Boleslav 1:6 (0:4). Jediný gól Písku vstřelil Hrdlička.

ZŠ T. G. Masaryka, Písek - 33. ZŠ Terezie Brzkové, Plzeň 0:5.

ZŠ E. Valenty, Prostějov - ZŠ T. G. Masaryka, Písek 4:6 (0:5). Branky Písku: Kapinus 2, Kozák 2, Vonášek, Čibera.

Zápasy o umístění - 9. - 16. místo:

ZŠ T. G. Masaryka, Písek - ZŠ Masarykova, Ostrov 5:3 (2:1). Branky vítězů: Kozák 2, Souhrada 2, Kapinus.

O 9. - 12. místo:

ZŠ T. G. Masarykova, Písek - ZŠ Komenského II, Zlín 3:0 (1:0). Branky: Vonášek 2, Kozák.

O 9. - 10. místo:

ZŠ T. G. Masaryka, Písek - ZŠ Sever, Hradec Králové 1:3 (0:3). Za poražené skóroval Hrneček.

Konečné pořadí na prvních třech místech:

1. místo ZŠ Marjánka, Praha, 2. místo 33. ZŠ Terezie Brzkové, Plzeň, 3. místo ZŠ Příbram, Březové Hory.

Družstvo ZŠ T. G. Masaryka, Písek obsadilo pěkné desáté místo, což je ve srovnání s loňskou patnáctou příčkou posun dopředu.

Trenér píseckého družstva Josef Šácha zhodnotil účast svých svěřenců na turnaji takto:

"Týmu Základní školy T. G. Masaryka a zároveň i klubu FC Písek se podařilo vybojovat lepší umístění než loni. Já osobně považuji tento výsledek za jeden z největších úspěchů mládežnického fotbalu pro FC Písek, ale samozřejmě i pro samotnou školu. A myslím si, že pokud se příští rok znovu probojujeme do celostátního finále, tak se nám bude toto umístění obhajovat či dokonce překonávat velice těžko. Musíme si uvědomit, že přes okresní a krajská finále se tohoto turnaje zúčastnilo téměř tisíc šest set škol z celé republiky. Takže skončit na desátém místě mezi kvalitními sportovními třídami, to je opravdu vynikající úspěch. Nebudu chválit jednotlivce, celý tým podal ve všech zápasech bojovný, kolektivní výkon. Kluci se k finálovému turnaji postavili velice zodpovědně, oba hrací dny si chtěli užít, stejně jako my, trenéři, ale i rodiče, kteří přijeli ve velkém počtu svoje děti podpořit.

Svátek fotbalu jsme prožili na krásném stadiónu prvoligového Baumitu Jablonec, což se nám nepoštěstí každý den. Tento ročník turnaje se vyznačoval i v duchu začínajícího mistrovství Evropy jedenadvacítek, jež se koná v České republice. Náš tým, coby vítěz jihočeského krajského finále, dostal mimo jiné, také pěknou cenu, a to vstupenky na sobotní utkání tohoto šampionátu Německo - Dánsko. V rámci doprovodného programu se uskutečnilo exhibiční utkání hvězd, mezi nimiž byl například i Václav Černý z Příbrami, který je dnes hráčem Ajaxu Amsterdam. Vašek Černý se před šesti lety zúčastnil Svátku fotbalu jako hráč a byl dokonce vyhlášen nejlepším střelcem. Měl jsem možnost setkat se s ním a popovídat si o tom, jak se mu v Ajaxu daří. Velkou postavou exhibičního zápasu byl rovněž herec a režisér Jakub Kohák, známý z televizního seriálu Okresní přebor. Dvoudenní program byl hodně nabitý a znovu říkám, všichni jsme si pobyt v Jablonci nad Nisou hodně užili."

Ředitel ZŠ T. G. Masaryka, Písek Jiří Kothánek zhodnotil velmi dobrý výsledek žáků školy těmito slovy:

"Desáté místo našeho školního družstva v celostátním finále považuji za obrovský úspěch, protože v loňském roce skončili kluci až patnáctí ze šestnácti zúčastněných celků. Letos znovu postoupili mezi šestnáctku nejlepších týmů z celé republiky a skončili v první desítce, takže to je skvělý výsledek. Tým Základní školy T. G. Masaryka nejenže výborně reprezentoval naší školu, ale i klub FC Písek, za což je třeba všem hráčům poděkovat. Už když mi trenér družstva Josef Šácha z Jablonce telefonoval, že skončili na desáté příčce, tak jsem mu gratuloval, stejně tak i klukům, a dodal jsem, že věřím, že za rok se tým znovu probojuje do finále a skončí ještě výš."

Na snímku je tým ZŠ T. G. Masaryka, Písek, který v Jablonci obsadil desáté místo.

V horní řadě stojí (zleva): trenér Josef Šácha, maskot Ronald McDonald, patron turnaje Jakub Dovalil, vedoucí družstva Jaroslav Hrdlička.

Uprostřed jsou: Jan Vonášek, Jiří Balogh, Gustav Čibera, Jakub Smola, Štěpán Hrdlička, Jan Kapinus, Alexandr Hořánek.

Dole stojí: Tomáš Prajzler, Martin Souhrada, Matyáš Fučík, Filip Turek, Jakub Kozák, Jakub Trčka a Václav Hrneček.


Text: František Bořánek/FC Písek

Foto: Jan Vidrna