V rámci Štafety Deníku odpovídal Hlavní trenér mládeže FC Písek Mgr. Šácha Josef.

Narodil jsem se před dvaatřiceti lety v Písku. Vystudoval jsem místní obchodní akademii a Fakultu tělovýchovy a sportu Univerzity Karlovy. Na střední škole jsem byl na studijním pobytu v USA, na vysoké škole pak v Kanadě. Učil jsem tělesnou výchovu na Střední odborné škole a Středním odborném učilišti v Písku, nyní vyučuji na částečný úvazek na obchodní akademii. Působím jako trenér mládeže FC Písek, jsem v komisi mládeže Jihočeského krajského fotbalového svazu, mám trenérskou licenci UEFA A. Jako hráč jsem působil například v FC Písek, Spartaku MAS Sezimovo Ústí, FC Dragoun Břevnov, Domažlicích nebo Sokolu Čížová, kde hraji nyní. Radost mi dělá dvacetiměsíční dcera Eliška.

Během studia jste byl na stážích ve Spojených státech amerických a Kanadě. Hrál jste klasický i americký fotbal. Můžete srovnat tamní podmínky ke studiu a sportování za mořem a v Česku?
Hlavní rozdíl je ten, že hrajete během školního roku vybraný sport za školu ať už střední či universitu. Reprezentujete školu, kterou studujete. Každý den po škole je trénink, o víkendu utkání proti jiné škole. Vše je propojeno, pokud neprospíváš ve škole, netrénuješ, nehraješ. Vzhledem k vzdálenostem jsme někdy jezdili na dva dny nebo létali letadlem k utkání. To vše je v režii školního sportovního klubu. Vítězové regionů pak hrají každý rok kvalifikace a play-offs o mistra celé země. V Čechách existují kluby, které většinou svým názvem reprezentují celé město.

Jak může vůbec klasický "evropský fotbalista" zapadnout do týmu amerického fotbalu?
Všemu tomu předcházela náhoda. Na střední škole v USA jsme hráli “evropský fotbal” až na jaře. Na podzim je sezóna amerického fotbalu. Můj spolubydlící, který hrál za tým, se svěřil trenérovi, že bych jim mohl vypomoct na pozici kickera (tzn. ten, který rozehrává utkání, kope field goly a extra bod po touchdownu), a tak jsem začal s týmem trénovat. A když se hráč na této pozici zranil, tak jsem šel na plac na několik utkání.
Další ještě větší náhoda nastala o pár let později na univerzitě v Kanadě, kam jsem přišel hrát také jen ten “evropský fotbal”. Kouč amerického fotbalu si postěžoval mému trenérovi, že má zraněné všechny tři hráče na tomto postu. Druhý den už mě zkoušeli na tréninku. A vyvrcholilo to, že jsem za ně ještě dohrál sezónu pěti utkání. Tento sport je tam velmi populární, téměř všechny naše utkání vysílala místní televize přímým přenosem. Dokonce jedno utkání sledovalo až pět tisíc diváků v hledišti. To jsou nezapomenutelné zážitky.

Liší se nějak studium v USA a Kanadě?
Neřekl bych, že výrazně. Shodují se ve známkování. Nemají jedničky až pětky jako u nás, ale A až F podle procenta úspěšnosti v testu, eseji, domácímu úkolu a dalších klasifikovaných úkolech.

Jako hráč jste prošel mnoha celky a soutěžemi. Kde byly podmínky pro fotbal nejlepší?
To je pravda, v současnosti vlastně oblékám již pátý dres v divizní soutěži v Sokolu Čížová (smích). V každém klubu, kde jsem působil, se lidé kolem fotbalu snaží vytvářet ty nejlepší podmínky pro fotbal. Rád vzpomínám na všechny svoje angažmá, všude to člověka něčím obohatí a získává tím zkušenosti do budoucna ať už jako hráč, trenér či člověk.

Setkal jste se za svou hráčskou kariéru se zajímavými lidmi (trenéry, funkcionáři, hráči, kteří se dostali na nejvyšší úroveň)?
To je pravda, bylo jich opravdu mnoho. S některými se dodnes stýkám, proto raději nebudu jmenovat, protože bych nerad na někoho zapomněl.

Působíte již několik let na částečný úvazek jako učitel tělesné výchovy, nejdříve na Střední odborné škole a učilišti a nyní na Obchodní akademii. Říká se, že děti (studenti) jsou dnes "línější" než dřív, pozorujete to také?
Obecně se to říká. Já ale musím konstatovat, že se všemi skupinami, které mi prochází hodinami, tento dnešní “trend” vnímám v minimálním měřítku. V poslední době opravdu na svých hodinách zaznamenávám spíše zájem se jednou týdně hýbnout něž se hodině vyhnout nebo si neustále “zapomínat věci na tělocvik”.

Máte UEFA A trenérskou licenci, v současné době koučujete mládežnické týmy FC Písek. Je o fotbal mezi dětmi stále ještě zájem?
Já myslím, že ano. Je to poznat z každoročních počtů při náboru nejmenších fotbalových nadějí, které probíhají každé září vždy v úterý a čtvrtek od 16:00 hodin. Samozřejmě je možné se ozvat telefonicky či napsat e-mail a domluvit si schůzku během celého roku a zařadit se posléze mezi své vrstevníky. Klub FC Písek dnes disponuje 13 mládežnickými týmy (6 kategoriemi přípravek, 4 kategoriemi žáků a 3 kategoriemi dorostu). Současně si dovolím tvrdit, že fotbal v našem klubu je ekonomicky nejméně náročný v porovnání s ostatními organizovanými sporty.

Žáci a dorostenci hrají v takzvaných uzavřených ligách, co to znamená?
Od letošní sezóny došlo k reorganizacím mládežnických soutěží řízených FAČR. Liga žáků v kategoriích U12 – U15 je rozdělena do 5 čtrnáctičlenných skupin (tři v Čechách a dvě na Moravě). Dále zde došlo v kategoriích U12 a U13 ke změně rozestavení hráčů z původních 10+1 na 2x 7+1 hrající současně na obou polovinách hřiště na menší branky o rozměrech 5x2 metru. V kategorii dorostu byla zrušena kategorie U18 a zůstala pouze kategorie U16, U17 a U19. Kategorie U16 a U17 je rozdělena do 3 šestnáctičlenných skupin (dvě v Čechách a jedna na Moravě). Nejstarší kategorie U19 je rozdělena na jednu nejvyšší 1. ligu staršího dorostu, kterou hraje 18 týmů z Čech i Moravy. Hned pod touto soutěží je česká liga dorostu U19 rozdělena do 3 šestnáctičlenných skupin (dvě v Čechách a jedna na Moravě), které se zúčastňuje právě kategorie našeho klubu. Uzavřená soutěž znamená, že pokud skončíte na posledním místě v lize žáků či dorostu, nemusíte sestoupit do krajského přeboru. Každý klub, který má zájem, aby jeho mládežnické kategorie hráli tyto uzavřené soutěže, musí splnit každý rok přísná kritéria a podmínky pro vstup do těchto soutěží (mj. mít dostatečný počet hráčů v každé kategorii, mít kvalifikované personální obsazení, vybudovanou odpovídající infrastrukturu, odpovídající chod administrativních záležitostí, a další). S potěšením mohu oznámit sportovní veřejnosti, že klub FC Písek obhájil minulý týden statut Sportovního centra mládeže v kategorii dorostu a Sportovního střediska mládeže v kategorii žáků.

Fotbalové sportovní třídy nyní přešly na ZŠ T. G. Masaryka, proč?
Klub FC Písek musí dnes splňovat opravdu přísná kritéria pro udělení statutu SpSM, mj. mít na spolupracující škole 5 hodin tělesné výchovy týdně. Škola ZŠ T. G. Masaryka tyto podmínky pro rozšířenou tělesnou výchovu splňuje nejlépe. Má také dlouholeté zkušenosti se sportovními třídami hokejistů. Dalším důvodem je i její poloha, odkud to mají mladí fotbalisté nejblíže k fotbalovému stadiónu. V minulých letech klub spolupracoval se ZŠ T. Šobra a posléze také se ZŠ E. Beneše. Na ZŠ T. Šobra je současně matematická třída a na ZŠ E. Beneše jsou třídy s rozšířenou výukou cizích jazyků. Oběma těmto školám bych chtěl touto cestou poděkovat za dosavadní, ale i budoucí spolupráci, na které jsme se domluvili.

 

Co vám dělá v současné době radost?
Máme s přítelkyní téměř dvouletou dcerku Elišku, takže určitě ona každým svým objevováním a učením se nových věcí, slov, krůčků a všech radostí, které male děcko přináší. Rád bych jim touto cestou poděkoval za podporu, která se mi od nich dostává, protože bez té bych asi nemohl dělat, co dělám.